Trimmaus

Irlanninterrierin, kuten muidenkin karkeakarvaisten koirien turkki, täytyy trimmata säännöllisesti, jotta koira pysyy siistinä ja puhtaana. Tämä tarkoittaa sitä, että turkista nypitään sormin tai trimmausveistä apuna käyttäen vanha kerros pois ja uusi karva pääsee kasvamaan alta. Useimmilla koirilla tämä ideaalitilanteessa tarkoittaa trimmausta neljä kertaa vuodessa, näyttelyssä käyvillä koirilla useammin. Karkeaa karvaa ei siis leikata saksilla tai ajella koneella, sillä karva menee siitä pilalle ja menettää kaikki hyvät ominaisuutensa.

Jokaisella koiralla on oikeus hyvään turkinhoitoon. Karkean karvan funtionaalisuus tulee esiin vain hyvin hoidetussa turkissa ja hyvin hoidettu turkki helpottaa myös koiran omistajan elämää. Näyttelytrimmaus on ihan oma lajinsa, mutta yhtälailla ns. kotikoirat tarvitsevat rodunomaista turkkiaan. Tosin minulle kaikki koirat ovat kotikoiria – kotonahan ne asuvat – ja turkinhoito tehdään ensisijaisesti koiran hyvinvoinnin, ei sen muutaman minuutin kehäpyörähdyksen takia.

Nypittävien rotujen karva ei vaihdu automaattisesti, joten säännöllinen trimmaus on olennainen osa niiden perusterveydenhuoltoa. Samalla se hyödyttää myös omistajaa, sillä siistinä pidetty turkki pysyy puhtaana eikä siitä juurikaan irtoa karvaa kotiin. Trimmaus tulee aina tehdä koiralähtöisesti, eikä karvaa pidä väkisin kiskoa, jos se ei ole kypsää irtoamaan. Oikein ja oikeaan aikaan suoritettu nyppiminen ei satuta koiraa, vaan karva irtoaa helposti. Säännöllisesti koiran läpikäymällä kiinnität huomiota nopeammin myös mahdollisiin terveydellisiin muutoksiin, kuten patteihin, ihomuutoksiin ja lihaskireyksiin. Trimmaushetkestä tulee myös mukava osa koiran ja omistajan suhdetta.

Ensimmäinen trimmaus on hyvä tehdä yleensä jo pentuaikana. Samalla pentu tottuu alusta asti käsittelyyn ja olemaan pöydällä. Molemmista taidoista on hyötyä myöhemmin eläinlääkärissä samoin kuin näyttelykehässä. Mahdollinen pentukarva ei lähde itsestään pois, joten sitä on aivan turha kasvatella puolivuotiaaksi tai ylikin. Erityisesti pehmeämmät turkinlaadut hyötyvät ajoissa aloitetusta ja tiheästi suoritetusta trimmauksesta.

IMG_9864 ©D.Dalton
Rilla 2012, kuva David Dalton Photography